הישגיות בספורט

הישגיות בספורט

סוחבים כמה קילוגרמים חדשים מהחגים? איך באמת הספורטאים עושים את זה? הישגים בספורט דורשים חוסן מנטלי ואסטרטגיות להתגברות על מכשולים. ספורטאים נדרשים ליכולת התאוששות מהירה, קבלת החלטות בזמן מאמץ ויכולת ריכוז במטרה. מה אנחנו יכולים ללמוד מהספורט?

“אני רץ, אני חייב להספיק כל מה שהעולם מציע, כל זמן שהאוויר מגיע” (אני רץ, דודו טסה).

אנחנו אוטוטו בתקופה הידועה לכולנו כתקופת “אחרי החגים”. זו תקופה בה אנו נותנים “דין וחשבון”, הפעם לא רק לא לבורא עולם, אלא גם לעצמנו, על מה שעשינו לאורך החגים. או במילים אחרות – איך לעזאזל אנחנו נפתרים מכל שאריות תקופת החגים שהכנסו לתוך גופינו?

אנחנו מבטיחים: הנה זה קורה, ממחר אנחנו מתחילים לעשות ספורט – הליכה, ריצה, רכיבה, פילאטיס, שחייה ועוד ענפי ספורט… שממש ממחר אנחנו מתחילים בהם. החלטנו לרוץ ואנחנו באמת מתחילים. ואז, כעבור זמן מה אנחנו שואלים את עצמנו מתוך רגעים של קושי, מתוך רגעים של משבר, למה אני צריך/כה את האימונים האלה? למה זה טוב? – זה קשה!

שאלה טובה ובמקום.

נדייק את השאלה ונשאל –  מה בין ספורט לבין החיים שלנו?

או מדויק ונקודתי עוד יותר – מה בין ריצה לבין החיים שלנו?

בואו ניגש ביחד ונתבונן על סוגי אימוני הריצה הקיימים ונבחן את השאלות הללו:

האימון:

אימון אינטרוולים – באימון זה מקיימים ריצות למרחקים מוגדרים (יחסית קצרים) בקצב גבוה, קצב חזק (מהיר יותר מהקצב הרגיל שלנו).

בין כל אינטרוול של ריצה לוקחים הפסקת התאוששות קצרה ויוצאים לאינטרוול נוסף.

“המבחן” של אימון האינטרוולים הוא היכולת להגיע לכך שקצב האינטרוול האחרון יהיה דומה לקצב האינטרוול הראשון.

ככל שמתאמנים יותר עולים המרחקים שניתן לרוץ במהלך האינטרוול תוך שמירה על הקצב הגבוה לאורך כל האימון.

החיים עצמם:

פעמים רבים אנחנו צריכים להיות במיטבנו ברגע נתון ולהחזיק את הדברים בקצב גבוה. זה נכון לתקופות בעבודה, תקופות במשפחה, תקופות בזוגיות, תקופות בלימודים וכו’  

זה קורה לנו, ואנו מניחים שזה קורה גם לכם, ואנחנו לא לוקחים את הזמן הקצר להתאוששות. לא עוצרים רגע אלא עוברים מדבר לדבר. כמה פעמים “נגמרנו” בדרך כי פתחנו באינטרוול הראשון בטירוף ולא נשאר לנו כוח לאלו האחרונים?

הרעיון הוא לדעת לקחת פסק זמן, גם אם הוא קצר, להתאושש ולהצליח לשמור על הקצב החזק שלנו. לדעת כבר ב”ספרינט” הראשון של הזוגיות, העבודה, המשפחה שיהיו עוד כמה כאלו ואנחנו צריכים שבכל אחד מהם נוכל לתת את עצמינו בצורה הטובה ביותר ובאופן שווה יחסית. 

כשנתמיד ונבין זאת נצליח להגדיל את “המרחק” והיכולות שלנו.

האימון:

אימון פרטלק (אימון שינוי מהירויות)  האימון שבו אנחנו רצים במהירויות משתנות הנעות בין איטי למהיר לאורך זמנים ומרחקים שונים במהלך אימון ריצה אחד שלם. הרעיון הוא להרגיל את הגוף למנעד של קצבים ומרחקים ולא להתקבע על קצב אחד. 

החיים עצמם:

אנחנו נמצאים בתנועה קדימה לעבר מטרותינו, נעים לעבר דברים שאנחנו רוצים או מחפשים. היכולת שלנו להסתכל ולנוע בקצבים משתנים – לעיתים ממש מהר ולעיתים קצת בעצלתיים, לעיתים בהליכה ולעיתים במהירות גבוהה, מאפשרת לנו ללמוד על הסביבה שלנו ועלינו, מאפשרת לנו להיות מרוכזים בעצמינו וגם בסביבתנו. מאפשרת לנו להצליח לנוע ולא להשאיר את החיים שלנו במונוטוניות שוחקת.

האימון:

אימון ליבה –  באימון הזה אנחנו לא רצים. אנחנו מחזקים את כל שרירי הגוף הפנימיים ובכך גורמים לגוף שלנו להתחזק ולהצליח לרוץ בצורה נכונה בריאה וטובה יותר. באימון זה אנחנו עובדים על שרירי הבטן, על שרירי הגב, שרירי הרגליים, הידיים ועוד שרירים שלעיתים קרובות מכירים בפעם הראשונה באימונים אלו 😊.

החיים עצמם:

אנחנו רוצים לחזק את עצמינו? אנחנו חייבים לחזק את עצמנו! איך?

לקחת קורס מקצועי כדי לשפר את הידע שלנו, לקרוא ספר שמרחיב את אופקנו, לתרגל נשימות ויוגה להכניס שלווה לחיינו. אלו הדברים שמחזקים אותנו בעשייה היומיומית המטורפת, וכן, הם חשובים לא פחות, אם לא יותר, מעוד ריצה במרוץ העבודה, המשפחה, הזוגיות, החינוך… אלו השרירים שנותנים לנו את הכוח להמשיך בעיסוקינו בצורה נכונה בריאה וטובה יותר.

האימון:

אימון עליות – באימון הזה, כפי שמרמז שמו, אנחנו מתאמנים על ריצה בתוואי שטח שהוא בעיקרו עליות. בדומה לאימון האינטרוולים אנחנו רצים ומטפסים מספר פעמים את העלייה תוך הפסקות קצרות בין עליה לעליה. לעליה יש טכניקה מסוימת אשר עוזרת לנו לצלוח אותה בצורה טובה יותר הן מבחינת צעדי הריצה והן מבחינת מנח הגוף, וזהו חלק חשוב באימון עצמו. האימון מביא אותנו לפתח מיומנות כך שנוכל לעלות את העלייה בצורה נכונה שתאפשר לנו להמשיך לרוץ במישור או בתוואי שטח נוספים לאחריה

החיים עצמם:

לאורך החיים יש לנו הרבה תקופות או מצבים בהם אנחנו יודעים שנהיה בעליה או שלפעמים העלייה מגיעה אלינו בהפתעה. זה יכול להיות מעבר דירה, תקופה של לחץ בעבודה לקראת הגשת פרויקט גדול, תקופת מבחנים, הכנסת ילדים למסגרת חדשות ועוד. לכל אחד מהעליות האלו בפרט, ולכולם בכלל, אנחנו יכולים, והאמת שגם צריכים, להתארגן ו”להתאמן” לקראתם. אנחנו צריכים לתכנן את הקצב הנכון, את השיטה שמתאימה לנו בעליות הללו – לחלק מאתנו מה שעוזר זה תכנון מוקפד ומפורט לפני, לחלק זה לבדוק וללמוד מחברים שכבר עברו את זה, חלק צריכים את זה בלבד שלהם ובשקט, וחלק צריכים חברים יחד איתם כדי שיעזרו להם. 

כל הרעיון הוא לדעת ולהתארגן לפני העלייה בצורה נכונה שנצליח לטפס אותה כמו שצריך ומשם להמשיך הלאה בבטחה.

יש עוד אימונים כמו אימוני נפח, אימוני מטרה, אימוני טכניקה וכו’ אך אנחנו חושבים שהנקודה הובהרה.

באם נקפיד ונקיים את האימונים הללו בצורה סדירה ומתמשכת בסופו של יום, האימונים הללו יביאו אותנו לרוץ למרחקים ארוכים בצורה טובה, נכונה, מבוקרת, מחוברת לעצמינו, מחוברת ליכולותינו שילכו ויתפתחו מאימון לאימון.

זה נכון לריצה,

זה נכון לעוד הרבה ענפי ספורט שונים,

זה נכון לחיים עצמם!

“אחרי החגים” שמח לכולם 😊

כתיבת תגובה