איך לקבל מוטיבציה?

איך לקבל מוטיבציה?

תחושת חוסר מוטיבציה היא דבר שכולנו נתקלים בו. ירידה בחשק לקום בבוקר, חסמי יצירתיות, סבלנות שהולכת ופוקעת ותחושה כללית שהמרץ שהיה כבר איננו. בעלי עסקים רבים פונים אלינו ושואלים כיצד להעלות את המוטיבציה בקרב העובדים, ולא, התשובה ברוב המקרים היא לא ״עוד כסף״. 

במאמר שלפניכם נעבור אתכם על אסטרטגיות וטיפים כיצד להשיג מוטיבציה.

דמיינו סיטואציה:
יש לנו ראיון עבודה. אנחנו מתרגשים ומלאי חששות… מחשבות ‘מנמיכות’ מתגנבות לראש:
“מה בכלל היתרון שלי על פני אחרים?”; “אין לי מספיק ניסיון”; “שלא אעשה פדיחות בשיחה.”
מה הסיכוי שנגייס את המוטיבציה הנכונה כשאנחנו מחוברים לפחדים שלנו?
מה היה קורה אילו יכולנו ללחוץ על כפתור פנימי, ממש לפני הריאיון, ולהזרים לתוכנו אוסף של אירועים בהם אנחנו מרגישים נפלא ועם מוטיבציה:
זיכרון מהרצאה שהעברנו, בה היינו קולחים, מצחיקים וברורים.
זיכרון בו אנחנו פותרים תרגיל מורכב בהצלחה.
זיכרון של מחמאה אדירה ופרגון שקיבלנו מאדם שאנחנו מאוד מעריכים…
מה יקרה לנו כשנזין את עצמנו במידע כזה?
אנחנו נזדקף ותחושה של אנרגיה ומוטיבציה תתפשט בתוכנו, יחד עם תחושה של הערכה עצמית ושל גאווה.

בכמה העלינו את המוטיבציה לראיון ואת סיכויי ההצלחה בו כשאנחנו מחוברים עכשיו לעוצמות שלנו?

לכולנו יש את הרגעים האלה בחיים שאנחנו נמצאים בנפילה אנרגטית וחוסר מוטיבציה. זה טבעי וזה קורה.
אך כמה זמן אנחנו אמורים לשהות במקום הזה? שעה? חצי יום? שבוע?
מה אם נאמר לכם שאפשר לייצר מוטיבציה הרבה יותר מהר ממה שאתם חושבים?
איך?
לאורך חיינו אספנו אין־ספור רגעים עם עוצמה, אושר, הצלחה, אהבה, מוטיבציה וכו’. כל הזיכרונות האלה חיים במוח שלנו, והמוח? הוא בנק זיכרונות אדיר שכדאי שניתן לו לעבוד בשבילנו כך שנוכל להשתמש בזיכרונות האלה לשינוי מצבנו ושיפור ביצועינו.
כדי לייצר מוטיבציה נטמון זיכרונות ורגעים בעלי אנרגיה מתאימה לתוך ‘כפתורי הפעלה’ שניצור. ‘כפתורי ההפעלה’ הם מתגים שאנחנו יכולים להדליק בכל עת שנרצה או נצטרך, וכך להצית זיכרונות מתאימים ומעצימים שאוחסנו או הופקדו מראש בבנק הזיכרונות.
בשביל שזה יקרה אנחנו צריכים להכין מראש את ‘כפתורי הפעלה’ להפעלה מיידית. ‘כפתורים’ אלו יכולים להיות: שיר שלוקח אותנו למקום המיטבי שלנו או תמונה שבבת אחת תזכיר לנו מחדש את כוחותינו.
הנה דוגמה לשיר שיכול להיות כפתור הפעלה להגברת אנרגיה ומוטיבציה:
אתם בטח מכירים את השיר: ‘Eye of the tiger’. השיר הזה הפך להיות ‘שיר – כפתור הפעלה’ לזריקת מרץ, לפעילות גופנית ולמוטיבציה. השיר, המופיע בסרט ‘רוקי 3’, מלווה תהליך אימון אינטנסיבי של הגיבור בדרכו מהתחתית אל הניצחון והוא מלווה בוויז’ואל של אימונים, בקריאות עידוד מוטיבציוניות, ובהצגת התקדמות הגיבור. באמצעות החיבור בין התוכן לסאונד, הסאונד יצא לדרך עצמאית והפך להיות כפתור עידוד, העלאת מוטיבציה והעצמה לאנשים שאפילו לא ראו את הסרט.
אם השיר הזה ‘עושה לכם את זה’ – מפעיל, ממריץ, ‘מרים’… הנה, גיליתם בקלות כפתור הפעלה זמין וקל לתפעול מצבים בהם זה בדיוק מה שאתם צריכים כדי לייצר מוטיבציה להשגת מטרה שהגדרתם לעצמכם.
אז, אם תכינו מראש ‘שיר הפעלה’, וברגע שאתם זקוקים לזריקת מרץ, תלחצו על כפתור ה־Play” – ברגע אחד תזרימו לעצמכם ‘Boost’ אנרגיה שייתן לכם מוטיבציה ל… ריאיון חשוב, כתיבת מאמר שדחיתם, ניקוי הבית, ריצת בוקר ביום קר, בקשת העלאה בשכר ועוד ועוד יעדים ומטרות שאתם רוצים להשיג.

ארבעה שלבים ליצירת ‘כפתורי הפעלה’:

שלב ראשון – הכרה בצורך במוטיבציה. ככל שתזהו ותכירו בצורך ביצירת מוטיבציה או שידרוג תחושת המוטיבציה – כך תוכלו מהר יותר להפעיל את כפתור ההפעלה. 

שלב שני – זיהוי זיכרון רצוי. זהו חוויית שיא או חוויה ממש ממש טובה בה אתם חוויתם מוטיבציה. הקפידו לבחור זיכרון שבו תחושת המוטיבציה ‘נקייה’, לא כזו המהולה ברגשות לא נעימים.

שלב שלישי – החייאת הזיכרון (לשחזרו כאילו הוא מתרחש עכשיו).

זיהיתם זיכרון שיא הכולל מוטיבציה?

דמיינו שאתם גולשים לתוך הזיכרון וממש חיים אותו עכשיו. חוו אותו כאילו הוא קורה בהווה: ראו את מה שקורה מסביב דרך העיניים שלכם, שמעו את מה שאתם שומעים דרך האוזניים שלכם, הרגישו את ההרגשה הגופנית, הרגישו את הטמפרטורה של הגוף ושל הסביבה, שאפו את הריחות הסובבים אתכם, ואם יש טעמים נלווים, אפשרו לעצמכם לחוש גם אותם.

נעצור לרגע וניתן דוגמה לשלושת השלבים הראשונים:

שלב ראשון – המצב הרגשי הרצוי להטמנה בכפתור ההפעלה הוא: מוטיבציה.

שלב שני – אנחנו מטיילים בבנק הזיכרונות בין מגוון זיכרונות הכוללים מוטיבציה. בשלב מסוים יכול להיות שיעלו כמה זיכרונות כאלה. נבחר אחד ממש טוב, למשל: חוויית שיא של מוטיבציה שהתרחשה בעת מרוץ סירות  בו השתתפנו. אנחנו מוודאים שהחוויה לא כוללת גם רגשות מעורבים או לא נעימים (כעס, עצב או כל רגש לא נעים אחר).

שלב שלישי – אנחנו גולשים לתוך הזיכרון ומחיים אותו בגופנו, כאילו הוא קורה כאן ועכשיו: 

אנחנו רואים ים כחול סביבנו, גלים נמוכים, שמש ברום השמיים, מעט עננים לבנים פזורים פה ושם, אנחנו רואים את האנשים שאיתנו בסירת המרוץ, ועוד ועוד פרטים שהעיניים שלנו קולטות. אנחנו שומעים גם את כל הקולות מסביב; קול המנוע המאיץ של הסירה, קולות האנשים וקריאות העידוד, המוזיקה הקצבית המנוגנת, מדי פעם קולות של שחפים שמלווים אותנו, הקול שלנו… ועוד קולות שמאפיינים את החוויה העוצמתית. אנחנו מרגישים את הרוח על הפנים והגוף, את העוצמה של תנועת הסירה, את התנודות של הסירה כשהיא צולחת את הגלים הנמוכים, מרגישים את ההתלהבות שאנו חשים ממש עכשיו, מריחים את הריח המלוח של הים, ואפילו חשים עקצוץ קל, מלוח, על השפתיים והלשון. הגוף שלנו מלא באנרגיה ומוטיבציה!

יופי! זה בדיוק המצב שאנחנו רוצים להרגיש כאן ועכשיו, בזכות שחזור מלא של חוויית השיא שבחרנו.

שלב רביעי – מהרגשה לכפתורי הפעלה.

עכשיו, בואו נהפוך את ההרגשה לכפתור הפעלה, בואו נייצר קישור של גירוי־תגובה. נעשה זאת בקלות על ידי הצמדת החוויה הנהדרת לאחד החושים:

  • כפתור הפעלה באמצעות תמונה

יכול להיות שמתוך חוויית השיא עולה לנו תמונה אחת שמייצגת את כל הכיף והשמחה שלנו ממרוץ הסירות. תמונה זו יכולה להיות שער כניסה להרגשה הנהדרת. התמונה יכולה להיות כזו שצולמה תוך כדי החוויה ונמצאת בטלפון הנייד שלנו. אנחנו יכולים ללחוץ על הנייד כדי להציג את התמונה לפנינו, אנחנו יכולים גם להדפיס את התמונה ולתלות אותה, למשל על המקרר, ואנחנו יכולים גם פשוט לדמיין את הרגע בעיני רוחנו. 

הרעיון הוא שבכל פעם שנסתכל על התמונה (בנייד, על המקרר או בדמיוננו), נחליק (בהתחלה באופן יזום) ישר לתוך החוויה וניתן לכל החושים שלנו לשחזר את המוטיבציה, להיות מחוברים אליה בהווה, ב’כאן ועכשיו’ שלנו. מסתכלים על התמונה ורואים את הים, השמים, הכחול, העננים… שומעים את מנוע הסירה, קולות עידוד של האנשים, המוזיקה… מרגישים את תנועת הגלים, מריחים את ריח הים… והמוטיבציה פשוט מתפשטת בגוף שלנו. 

  • כפתור הפעלה באמצעות קולות או צלילים

למעשה, כבר כתבנו על כך, דרך הדוגמה של השיר ‘Eye of the tiger’. מה נותר לכם לעשות?

למצוא את השיר שלכם, שיר שמחובר לזיכרון ומייצר אצלכם תחושה של מוטיבציה. 

השמיעו לעצמכם את השיר, התחברו לזיכרון באופן מלא, עם כל החושים: תראו, תרגישו… ותתמלאו באמצעות הזיכרון המופעל דרך המוסיקה או השיר לתחושה הרצויה. חזרו על החיבור כמה וכמה פעמים כדי לייצר התניה חדשה במוח – ובעת הצורך לחצו ”Play ופשוט תפעילו את המצב הרגשי הרצוי.

ואיך אפשר בלי… תרגול.

כדי שהתהליך יהיה מהיר, ויותר מזה, כדי שיהפוך לתגובה אוטומטית, נידרש לתרגל את המוח כמה וכמה פעמים ביצירת הקישור בין התמונה/שיר לחוויה הרב־חושית שמתרחשת ומעלה בתוכנו את התחושות שרצינו לייבא להווה – מוטיבציה.

כתיבת תגובה